Bestig Mount Everest som nybörjare

Potrait of adventure trekking man in mountains with backpack

För en del människor räcker det inte längre med att åka utomlands och följa med på arrangerade och guidade dagsturer. Istället vill somliga uppleva något utöver det vanliga och en känsla av att man själv har gjort en prestation, som till exempel att bestiga Mount Everest.

I denna artikel kommer du få en grundläggande översikt över hur du kan gå tillväga om du vill bestiga Mount Everest. Den ger dig några nyckeltermer, belyser troliga svårigheter och förklarar de två viktigaste vägarna till toppen. Dessutom kommer vi gå in på de grundläggande kostnaderna.

Mount Everest

Som vi alla vet är Mount Everest med sina 8842 meter, det högsta berget i världen. Det ligger i Himalaya, som sträcker sig över gränsen mellan Nepal och Tibet. Under det senaste decenniet eller två, har toppen av berget kommit allt närmre på grund av spridningen av kommersiella expeditioner som erbjuder resor dit. Det är dock fortfarande möjligt att klättra upp genom egen planering och det är fortfarande en mycket hård expedition. Det finns en rad olika svårigheter som du kan drabbas av.

Svårigheter på vägen

En av de största svårigheterna du kan drabbas av under din klättring, och som kan påverka din hälsa, är ”höjdsjuka”. Ju högre upp du kommer, desto mindre syre finns i luften. Din kropp kan långsamt anpassa sig till detta, men bara upp till en viss gräns. Detta betyder att all ansträngning kommer att kännas betydligt hårdare än vad den skulle göra om du gjorde samma typ av ansträngning på havsnivå. Du kan få konstant huvudvärk, förlora din aptit och sår får svårare att läka ordentligt. Dessutom kommer din förmåga att tänka klart försämras betydligt. Även om dessa problem kanske inte känns så jobbiga, måste du ta med i beräkningen att alla dessa problem kommer att drabba dig medan du försöker klättra upp på världens högsta berg.

Ett annat problem är att temperaturen sjunker rejält. Att temperaturen är mycket kallare på toppen säger sig självt, men att skillnaden är så stor kan chocka de flesta. Var därför förberedd på detta och ha kläder som håller dig varm. Det finns många klädmärken anpassade för detta och Haglöfs är ett av dem, klicka här för ett urval av Haglöfs. I Himalaya kan väder betyda liv eller död, så det gäller att få en bra väderprognos innan du ger dig ut för att klättra. Du kan inte styra vädergudarna, men om du får en bra väderprognos och lyssnar på dina instinkter, har du gjort allt du har kunnat för att få de bästa förhållandena.

En annan stor risk med att klättra är att du kan falla och ramla av berget. Detta kan hända när du är mitt i klättringen, men också om du halkar vid ett av de högre lägren, som att till exempel gå ut ur tältet på natten när marken är täckt av is. Behåll därför vaksamhetens öga över ditt fotarbete för att minska risken.

Fallande snö och is är vanligt förekommande i dessa områden. Det brukar finnas områden där man särskilt varnar för detta. Även på de två mest populära vägarna finns det risker, men de är nödvändiga att korsa och det finns inte mycket du kan göra för att kontrollera själva berget. Du kan dock hjälpa till att minimera din tid på dessa områden och använda de tidigare delarna av dagen innan solen har värmt snön.

Det finns även stora sprickor i isen som man bör se upp med. För att förhindra olyckor på glaciärerna kan det vara bra om alla i laget använder ett rep som de knyter fast sig i. På det viset kan man hjälpas åt att dra upp någon om olyckan skulle vara framme.

Rutter och när man kan klättra

Det är alltid vädret som bestämmer när du kan klättra. Våren brukar vara bäst och i maj månad brukar det förekomma flest lyckade klättringar. Säsongen sträcker sig fram till och med september månad.

Det finns femton olika rutter och erkända vägar upp till Mount Everest topp. Av dessa femton är det egentligen bara två vägar som de flesta brukar ta: Southeast Ridge från Nepal och Northeast Ridge från Tibet.

Southeast Ridge var rutten som användes när Mount Everest bestegs första gången år 1953. Denna rutt är den överlägset vanligaste och innehåller många ikoniska landmärken som Hillary Step och Khumbu Ice Falls. Baslägret på den här vägen är det läger som man oftast hänvisar till när man pratar om ”Everest Base Camp”. Denna väg är förmodligen den enklaste, men betraktas ibland farligare än Northeast Ridge för dess många objektiva hinder. Trots detta har den en lägre dödlighetsprocent.

Northeast Ridge från Tibet användes av Mallory and Irvine i sitt dödliga försök att nå toppen, år 1924. Låt dock inte detta avskräcka dig. Sedan dess har över 600 personer lyckats nå toppen tack vare denna väg. Norteast Ridge har några hinder på vägen, som gör denna väg lite knepigare än den andra vägen. Det positiva är dock att dessa hinder är mindre skrämmande än den andra vägen.

Om du går med i en kommersiell expedition eller ditt fokus är inställt på att komma till toppen, är en av de ovanstående rutterna sannolikt valet för dig. Det finns dock många andra alternativ om du letar efter något mer äventyrligt. Det finns många listor över de olika rutterna och deras relativa faror.

Kostnader för att bestiga Mount Everest

Dina kostnader för att bestiga Mount Everest är i stort sett utrustning, flyg, tillstånd, leveranser av mat, bränsle och syre, support och guider. Några av dessa är frivilliga, som till exempel syre och guider. Bestämmer du dig för en kommersiell expedition där allt ingår, kostar ditt paket där efter. Detta kan dock vara skönt att ha, eftersom du har mycket annat du behöver tänka på när du ska till att bestiga världens högsta berg. Väljer du att själv sätta ihop ditt paket kanske du tjänar en del, men frågan är om det är värt det i slutändan? Oavsett hur du gör kommer du märka att det inte är särskilt billigt att klättra, men å andra sidan kommer du att få en upplevelse som du sent kommer att glömma!