Bli inte fattig på semestern

Woman relaxing at the pool

Svenska familjer använder varje år stora summor pengar på semestern, och kommer ofta hem till en obehaglig överraskning på kontot. Men så behöver det inte vara. Det finns några enkla tips man kan följa för att hålla budgeten nere.

Vi har en tendens till att tänka med hjärtat, när vi ska på semester. Och det är då, det slutar med att gå på tok. Det allra viktigaste är att lägga en budget hemifrån och hålla fast i den. Men det kräver en smula självdisciplin.

Vad får semstern kosta?

Titta genom dina finanser och räkna ut, hur mycket semestern högst får kosta, allt i allt. När du vet det, kan du gå igång med att undersöka internet och tidningar för inspiration och bra erbjudanden på paketresor eller transport- och övernattningsmöjligheter. Du hittar många olika förlag på semesterresor hos www.solresor.se.

Har du 10.000 kronor, ska du inte till utlandet hela semestern. Hitta en billig sommarstuga och ta en tur till Danmark eller Tyskland. Så får familjen ändå känslan av att ha varit utomlands.

En summa för varje dag

Sätt ett maxbelopp för vad du får använda varje dag. Det kan till exempel vara 100 euro till allt, inklusive mat och upplevelser. Kom ihåg att den första semesterdagen alltid är den dyraste. Så köp en kopp kaffe, när du landat, och ta reda på hur du billigast kommer till resmålet. Det finns säkert också en massa apps, du kan ladda ner till din telefon hemma, och som kan guida dig till billiga restauranger, transport och shopping. Det är ofta de tre saker, som får budgeten att rasa.

Laga mat själv

Det är naturligtvis jättedyrt att äta på restaurang tre gånger om dagen. Så se till att bo ett ställe där du själv kan laga mat. Därmed kostar familjens måltider knappast mera än här hemma. Och kom ihåg att prata om det innan med barnen, så de inte räknar med att skulle äta ute hela tiden. De behöver kanske inte få glass tre gånger om dagen heller. Du kan också välja att kompromissa och säga, att ni högst äter frukost och middag ute. Lunchen är ofta lättast och mest praktisk att klare själv, om ni breder några mackor.

Kontrollera kontot

Notera hur mycket pengar som finns på kontot innan du reser och kontrollera igen när du kommit hem. Du kan ha otur och hitta några uttag, som du inte känner igen, och då ska du genast kontakta banken. Det är naturligtvis en helt vanlig disciplin, men det är viktigt att påpeka, för du riskerar att du inte kan komma ihåg, vad du har köpt på ditt kort om du väntar för länge efter semestern.

Med dessa enkla råd kan du komma långt när det handlar om att spara pengar på semestern.