På flygresa med hunden

Planerar du att ta hunden med dig på en resa med flyg? I den här artikeln kommer du att få information om hur detta kan gå till, priser hos olika bolag och saker du behöver tänka på innan du tar med hunden på planet. Dessutom ger vi information om vad som generellt gäller om du ska ta med dig hunden till ett annat land och vart du kan vända dig för att få veta mer.

Var i flygplanet kan min hund åka med?

Det finns en del flygbolag som tillåter hundar att flyga inne i planets passagerarutrymme. Detta gäller dock bara mindre hundar som är små nog att kunna checkas in som handbagage i en väska eller bur (med undantag för ledarhundar). Det finns då regler för hur stor buren som du då förvarar hunden i får lov att vara samt hur mycket den får väga. Man får inte ha hunden lös på planet. Kontrollera med ditt flygbolag om man får ta med hunden som handbagage och vilka mått som i så fall gäller. Väskor och andra transportmedel för din hund kan du hitta hos Petworld.

En hund som är för stor för att tas med som handbagage kan i en del fall få flyga med i planets lastrum. Hos en del flygbolag saknas det dock värme och belysning i lastrummen och då är det inte möjligt att ta med hunden. De flygplan som har ett uppvärmt lastrum med belysning får samma temperatur och lufttryck som passagerarna inne i kabinen. För att minska stressen för hundarna brukar de lastas på så sent som det går.

Vad kostar det att flyga med hunden?

Hur mycket det kostar att ta med hunden på flygresan varierar från bolag till bolag – priset kan hamna på allt från några hundralappar till flera tusen. Skyscanner har sammanställt en lista (från oktober 2016) med priser hos olika bolag som du kan kika på. Här kan du också se vad som gäller för att ta med sig husdjur i kabinen och i lastutrymmet.

Vad behöver man tänka på innan man flyger med hunden?

Bra att veta är att en hund måste vara minst åtta veckor innan du får ta med den på ett flygplan. Tänk även på att det krävs mer framförhållning när man ska flyga med hunden, så se till att vara ute i god tid, både när det gäller bokningen och incheckningen. Ännu en lämplig förberedelse inför resan på planet är att vänja hunden vid sin bur i god tid innan resan, så att ni i största möjliga utsträckning undviker att den blir stressad när det är dags.

Förberedelser inför utlandsresa med hund

Ska ni flyga till ett annat land? Då finns det ännu fler saker du måste tänka på innan du tar med dig hunden för att du ska slippa problem. Olika regler gäller för olika länder, så var noga med att kolla upp vad som gäller just det land ni ska åka till. Generellt gäller följande:

  • Hunden måste ha ID-märkning
  • Hunden måste vara vaccinerad mot rabies, ta med intyg!
  • Hunden ska ha ett EU-pass för sällskapsdjur
  • Hunden måste anmälas hos tullen.

Även vid tillbakaresan till Sverige finns regler. På Jordbruksverket kan du få mer information om detta.

Tänk även på att det finns en del risker med att ta med sig hunden till andra länder. Många hundsjukdomar med hög smittsamhet är bra mycket vanligare i andra länder än vad de är i Sverige och det är du som ägare som har ansvaret på dig att vidta eventuella skyddsåtgärder. Vilka smittor som finns i ett visst land och vilka regler som i övrigt gäller kan du ta reda på genom att kontakta landets ambassad eller veterinärmyndighet.