Resa till Litauen

Litauen är en av Östersjöns finaste pärlor och väl värt ett besök. Huvudstaden Vilnius räknas som en av Europas vackraste städer med fantastisk arkitektur i barockstil och ett pulserande nattliv. Besök medeltida gårdar på landsbygden, ta ett dopp i den baltiska rivieran eller kör längs böljande kullar mot ett storslaget sjölandskap. Litauen har något att bjuda på för alla smaker! 

Litauen Runt

Det finns mycket att se och uppleva i Litauen. Har du bara några dagar på dig att uppleva detta bärnstensskrimrande land rekommenderas Vilnius, Kaunas och Kuriska Näset i första hand.

Den som gillar lyx får dock inte missa ett besök till ett av Litauens många berömda spaorter. På kurorten Druskininkai kan man njuta av förstklassiga skönhetsbehandlingar till riktigt låga priser.  Avståndet från Vilnius till Druskininkai är ca 113 km. Ungefär lika långt är det till Kaunas.

Är du en äkta strandkrabba lockar säkert den baltiska rivieran mer än något annat. Litauen har fina stränder med fantastiska sanddynor. Även om landet inte direkt förknippas med badsemester räknas Kuriska Näset till Europas bästa stränder.

Vackra Vilnius

Vilnius är en spännande storstad med mycket att bjuda på. Det tar bara två timmar med flyg från Stockholm att åka till Litauens vackra huvudstad där kulturlivet är på topp 24 timmar om dygnet.

Vilnius gamla stadsdel står på Unescos världsarvslista sen 1994 och anses vara ett barockens mästerverk. Här kan man promenera bland fantastiskt vackra palats och kyrkor i barock, gotisk, renässans och nyklassicistisk stil. Är du arkitekturintresserad är detta definitivt ett resmål för dig.

Det går att bo riktigt bra i Vilnius för en billig peng. Många hotell är belägna bara ett stenkast från gamla stan och erbjuder många faciliteter inom räckhåll. Åker du under högsäsongen kan det vara en bra idé att boka hotellet i förväg. Ännu billigare kan det bli om du bokar en paketresa.

Kaunas

Kaunas är Litauens näst största stad och var en gång i tiden också landets huvudstad. Kaunas är beläget mellan Nemumas och Neris – landets två största floder. Staden bjuder på ett rikt kulturliv och är särskilt känt för sina storslagna kyrkor och kloster.

Funderar du på att åka till Litauen på shoppingsemester är Kaunas väl värt ett besök. På Laisves-allé – ett av stadens mest centrala och vackraste gator – kryllar det av billiga affärer som säljer allt från kläder till delikatessprodukter och bärnsten. Här hittar du också Kaunas bästa restauranger och caféer.

Charterflyg från Stockholm till Kaunas kostar mellan 1500 och 2000 kr beroende på när du väljer att åka. Kaunas går att besöka närsomhelst men eftersom det kan bli ganska så kallt under vinter besöker de flesta turister staden från maj till oktober.

Kuriska Näset

Kuriska Näset är en 98 km lång landtunga i sydöstra Östersjön och är ett av Baltikums bärnstensrikaste områden. Näsets böljande sanddynor och vackra nationalpark som ingår i UNESCOs världsarvslista lockar tusentals resenärer till Litauen varje år.

Den milslånga sandstranden sträcker mot Östersjön i väster och Kuriska lagunen i öst. Det finns gott om sevärdheter och aktiviteter i Kuriska Näset, speciellt för den sportintresserade. Fiske, cykling, trekking, sightseeing och bad är aktiviteter som lockar många till detta vackra kustlandskap.
Att tänka på inför Litauenresan

Litauen är överlag ett tryggt resmål. Inget visum krävs för svenska medborgare som besöker landet mindre än 90 dagar. Ska du stanna längre krävs det dock uppehållstillstånd. Du måste kunna uppvisa ett giltigt pass eller nationellt ID-kort när du åker in i landet. Vanligt körkort eller ID-kort godkänns ej som resehandlingar.

Ta med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort till Litauen. Har du inte ett sådant kan du ansöka om det hos Försäkringskassan. Kortet är bevis på att du är försäkrad i Sverige och gör att du lättare kan få vård. EU-kortet ersätter dock inte en giltig reseförsäkring.

Åk på kryssning till Litauen

Trevligaste vägen över till Litauen är en weekendkryssning från Karlshamn till Klaipeda. Läs mer om weekendkryssningar till Litauen här.