Vikten av att välja rätt ytterdörr

Det finns en hel del att tänka på när det är dags att välja ytterdörr oavsett om det handlar om ett nybygge eller en uppfräschning renovering. Utbudet är stort och det finns massor av olika modeller att välja bland. Det gäller bara att veta vad man vill ha och vad man behöver.

Utseende och funktion

Husets ytterdörr är vägen in i den innersta sfären och om man får tro både arkitekter, designers och inredare säger valet av ytterdörr en hel del om både huset och dess ägare. Ytterdörren är med andra ord inte bara en dörr utan det är en viktig arkitektonisk detalj som antigen förhöjer intrycket eller lämnar betraktaren oberörd. Både funktion och utseende är alltså viktigt när det handlar om valet av ytterdörr. Den får mer än gärna se inbjudande ut samtidigt som den ger ett fullgott skydd mot såväl väder som vind. Det skadar inte heller om den nya ytterdörren är energisnål och bidrar till att spara pengar istället för att elda för kråkorna.

Inte minst bör man se till så att ytterdörren passar in med husets unika stil och uttryck för att få ett så bra resultat som möjligt. En djärv färg kan ta ett lugnt och harmoniskt hus till nya höjder medan alltför mycket färg kan göra ett skrikigt intryck. Man bör också ställa sig frågan vilket material man önskar till sin ytterdörr. Vanliga material är trä, aluminium och stål. Många vill dessutom satsa på en inbrottssäker ytterdörr i form av en säkerhetsdörr. Säkerhetsdörrarna är inte lika estetiskt tilltalande men de fyller sin funktion. Det är framför allt upphängning, låskolv och brandsäkerhet som avgör hur säker en ytterdörr är.

Detaljer, handtag och beslag

Det finns gott om estetiska detaljer som framhäver valet av ytterdörr. Utbudet av såväl olika slags fönster som handtag, beslag, ringklockor eller portklappar är stort. En riktigt välskött och smakfull ytterdörr förhöjer såväl hus som omgivning. När det gäller val av fönster är det dessutom en god idé att satsa på energiglas för bästa isoleringsförmåga. När det gäller ytterdörrar är det nästan bara fantasin som begränsar möjligheterna att få precis det man önskar. Det är dock viktigt att tänka efter före och det är aldrig fel att jämföra priser och erbjudanden hos olika återförsäljare. Priserna kan variera en hel del när det gäller både tillbehör och tillval. Det kan också vara bra att satsa på en lättskött dörr som är enkel och smidig att underhålla.